Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
 • Default
 • Blue
 • Green
 • Red
 • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)

Songkran - Thailands nyttår


Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 16663
VANNvittige Thaiand
Buddhistenes nyttår heter "Songkran", og feires 13.-15. april. Regn med at du blir våt fra topp til tå - og inn til marg og ben. Pakk penger og kamera i plast, og slipp barnet løs i deg og fryd deg med thaiene.

Songkram-tradisjonen har sine røtter fra før Buddhas tid, og vann brukes som symbol på renselse og gjenfødelse. Inngangen til det nye året symboliseres ved at Buddha skulpturene i templene blir vasket og pyntet, mat ofres og røkelse tennes. De unge heller litt vann over hendene eller nedover nakken til de eldre. På den måten blir gamle synder vasket vekk, og man kan ønske det nye, rene året velkommen.

Etter det alvorsfylte ritualet er det tid for fest. Songkran feires over hele Thailand, og både unge og eldre deltar. I tiden feiringen pågår er det ikke mulig å unngå vann. Du vil frivillig eller ufrivillig oppleve at folk kaster vann på deg, enten det er småbarn med kopper eller spann, eller voksne med vannslanger. De aller ivrigste er naturlig nok ungdommene, som bidrar til bokstavelig talt høyt trykk hele døgnet. Høytrykkspylere på fortauet er ikke et uvanlig syn!

Vanntønner på lasteplanet på biler med masse skrålende og hoiende folk som kaster vann alle veier er like vanlig. Vannpistoler kan kjøpes overalt, og vanntønner og kraner sørger for påfyll underveis. De største vannpistolene vinner; kjøper du en er det bare å gi den til et barn som sikkert blir henrykt over gaven når feiringen er over.

Uansett ”våpen”, våt blir du! Ikke alle turister synes denne feiringen er like gøy, og gir tydelig uttrykk for det. Jo surere og mer avvisende du virker, desto våtere kommer du til å bli!

Kommer du intetanende kjørende på moped og får en iskald høytrykkstråle i ansiktet så skal det godt gjøres å holde seg på veien. Endel ulykker forekommer dessverre som følge av de villeste aktivitetene. Intetanende bør du dermed ikke være i Songkrantiden, og er du godt forberedt kan det være artig å delta i denne uskyldige vannleken.

Songkran stammer fra den hinduistiske astrologiske kalender, ordet betyr ”Å gå inn i”.


Her er noen enkle regler for en vellykket Songkranfeiring:
 1. Kle deg lett, du kommer til å bli klissvåt.
 2. Pakk kamera og penger i plast. Bruk helst
 3. Ta alle hjelpemidler i bruk, fra bøtter til hageslanger, vannpistoler og høytrykkspylere.
 4. Finn et strategisk sted; en terrasse eller lasteplanet på en pickup er spesielt godt egnet.
 5. Sprut mest mulig vann på flest mulige, iskaldt vann er mest effektivt.
 6. Blander du talkum i vannet blir ”ofrene” ekstra lekre.
 7. Gå varsomt frem med munker, eldre og politifolk. Vær forsiktig med mopeder, sjåføren kan miste kontrollen av vannsprut i ansiktet.
 8. Dette er uskyldig moro. Slipp løs barnet i deg og fryd deg med thaiene!
myExtraContent13
myExtraContent15