Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)

Oppdatert: 03/04/2024

Kongeriket Thailand er et land i Sørøst-Asia. Thailand grenser mot Laos, Kambodsja og Den thailandske golfen i øst, Malaysia i sør, og Andamanhavet og Myanmar (tidl. Burma) i vest. Thailand er også kjent som Siam, som var landets offisielle navn frem til 11. mai 1949. Ordet thai (ไทย) betyr «frihet» på thailandsk.

Thailands historie
Thailands opprinnelse knyttes til kongedømmet Sukhothai, grunnlagt i 1238. Dette kortvarige kongedømmet ble etterfulgt av et større, Ayutthaya, grunnlagt på midten av 1400-tallet. Thai-kulturen ble i stor grad påvirket av både Kina og India. I løpet av 1500-tallet oppsto de første kontaktene med ulike europeiske makter, men på tross av kontinuerlig press er Thailand det eneste land i Sørøst-Asia som aldri har vært styrt fra Europa. Vestlig påvirkning har likevel satt sitt merke på landet, både gjennom handel og etter trusler om maktbruk fra bl.a. Storbritannia, noe som førte til ulike reformer på 1800-tallet (mange historikere inkluderer Thailand som en del av det «uformelle britiske rike» på denne tiden).
Et blodløst kupp i 1932 resulterte i et konstitusjonelt monarki. Under andre verdenskrig var Thailand i en løs allianse med Japan, men etter krigen ble landet en av USAs allierte i regionen. Etter en serie militærkupp i etterkrigstiden utviklet Thailand seg mot demokrati utover på 1980-tallet.
Thailands offisielle kalender er basert på den buddhistiske tidsregning, som er 543 år foran vår.
Den 26. desember 2004 ble sørvest-kysten av Thailand rammet av en tsunami som følge av et jordskjelv i Indiahavet. Bølgen ble noen steder opp mot ti meter høy, og over 5000 mennesker mistet livet da. Halvparten av disse var vestlige turister.
19. september 2006 gikk en mindre gruppe militære til statskupp. Statsministeren uttalte fra USA at han forbød militæret å foreta seg noe ulovlig, men kuppmakerne fikk etter få dager støtte fra kongen. Kongene av Thailands Chakri dynasti er av thaiene sett som den moralske autoritet, og med den regjerende monarks støtte lyktes kuppet.
Politikk
Kongen har lite direkte innflytelse under konstitusjonen, men er den opphøyde beskytter av thai-buddhismen og et viktig symbol på nasjonal identitet og samhold. Den nåværende monarken, Kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX er svært populær og er respektert som en moralsk autorietet. Regjeringens øverste leder er statsministeren, som blir utnevnt av Kongen etter utvelgelse fra medlemmene av parlamentet. Vanligvis er dette lederen av det partiet som kan sette sammen en regjering på basis av en majoritetskoalisjon.
Det thailandske parlamentet, Nasjonalforsamlingen (รัฐสภา, rathasapha), er organisert i et tokammersystem, bestående av Representantenes Hus (สภาผู้แทนราษฎร, sapha phuthaen ratsadon) med 500 seter, og Senatet (วุฒิสภา, wuthisapha) med 200 seter. Representanter for begge kamre blir valgt gjennom folkevalg. Represantantenes Hus velges av valgdistriktene (en representant for hvert distrikt), og Senatet velges av provinsene. Kanditater til Representantenes Hus velges for perioder på fire år, mens senatorer velges for seks år. Rettssystemet har tre nivåer, hvorav det høyeste er Høyesterett (ศาลฎีกา, sandika). Dommerne her er direkte valgt av Kongen.
Thailand er medlem av den regionale Sammenslutningen av Sørøst-Asiatiske Nasjoner (ASEAN), i tillegg til FN, APEC, IMF, WHO, WTO og ILO.

Geografi
Thailands nordlige områder består av fjell, med Doi Inthanon på 2576 moh. som høyeste punkt. I nordøst dominerer Khorat-platået, avgrenset i øst av Mekong-elven. Thailands sentrale deler består hovedsakelig av den flate elvedalen Chao Phraya. I sør smalner landet i det trange Kra Isthmus, før landskapet igjen vider seg ut mot den malaysiske halvøy.
Klimaet er tropisk, og er preget av monsunvinder. Fra midten av mai til september hersker en sørvestlig, regnfull og varm monsun, og fra november til midten av mars preges landet av en kjøligere og tørrere, nordøstlig monsun. I sør er det som regel alltid varmt og fuktig.
Viktige byer ved siden av Bangkok er Nakhon Ratchasima, Udon Thani, Nakhon Sawan, Chiang Mai, Surat Thani, Phuket, Chanthaburi og Hat Yai (Songkhla).

Økonomi
I tiåret fra 1985 til 1995 opplevde Thailand verdens høyeste økonomiske vekst, i gjennomsnitt 9 % pr. år. Økende spekulasjon mot den thailandske valutaen (baht) førte imidlertid til en krise i 1997 som avslørte store svakheter i finanssektoren. Bahten falt dramatisk i kurs, og kollapsen førte i sin tur til en større finansiell krise i hele den asiatiske regionen. Landet stabiliserte økonomien i 1999, hovedsakelig på grunn av en sterk eksportnæring (som opplevde en økning på 20 % i 2000). Veksten i 2003 og 2004 nådde over 6 % årlig.
Thailands industri omfatter elektronikk, biler og tekstilindustri. Turisme står for rundt 5 % av Thailands BNP.

Demografi
Per år 2000 er 94,6 % av befolkningen buddhister. Muslimene utgjør nest største religiøse gruppen og teller 4,6 %. De fleste av disse er etniske malaysere og er for det meste konsentrert i sør. 0,75 % er kristne, i all hovedsak katolikker. En liten, men innflytelsesrik gruppe sikher og hinduer finnes i de større byene.
Thai-språket er landets offisielle språk, men mange etniske og regionale dialekter finnes.

Kultur
Thailands tradisjonelle kultur er sterkt preget av buddhismen.

Turisme
Klimaet er varmt og tropisk, og landet har mange godt utbygde feriesteder. Landets rike kulturarv, med mange vakre buddhistiske templer og storslåtte palasser, gjør Thailand et interessant land å dra på oppdagelsesreise til.

Tekst: Wikipedia.
myExtraContent13
myExtraContent15