Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)

Dykking / snorkling:


Oppdatert: 03/05/2023

Glem tørrdrakt, dårlig sikt, strøm og kaldt vann. Dra på deg en lett shortie, noen få kilo bly, ta buddy-sjekken og kom deg uti!

Vannet er varmt og krystallklart, sikten er opp mot 20 meter, og du befinner deg i et akvarium. Du går sakte ned til femten meter. På alle kanter har du vakre koraller, fra små fargerike ”juletrær” til store hardkoraller. Uansett hvilken vei du ser er det fisk og atter fisk. I anemonene under deg leker Nemo og familien hans. Over deg, i strålene fra sola, ser du omrisset av et par havskillpadder på vei mot overflaten.På styrbord side kommer en barrakudastim. På babord side leker en liten gruppe angelfish mellom korallene.

Thailand er velsignet med Andamanhavet i vest, og Thailandgulfen i øst. Både temperatur og dybder er ideelle for korallvekst og tropisk fisk. Det finnes et stort antall dykkesteder å velge mellom. Dybdene varierer fra 10-12 meter og ned mot 30 meter. Det rikeste livet og de fineste fargene ser du på ca. 15 -20 meters dybde, og det gjør Thailand til et perfekt sted for dykkere på alle nivåer. Felles for de fleste dykkene er at det er hyggelig og ukomplisert, og lett tilgjengelig fra fastland eller øy. Dykkesesongen varierer fra sted til sted. Sesongen inne i Thailandgulfen er april- september, og i Andamanhavet er sesongen oktober – mars.


padilogo
De aller fleste dykkeoperatørene i Thailand er 5-stjerners PADI sentre. Det vil si at de tilbyr opplæring på alle nivåer. I tillegg til kurs arrangeres ulike guidede turer for sertifiserte dykkere. Dykkene foregår enten rett fra strand, med longtail- eller lettbåt, eller med større dykkebåter. Alle dykkebåtene har oksygen ombord, og det finnes trykkammere i Phuket, på Koh Samui og på Koh Tao. Enkelte av dykkeoperatørene tilbyr også dykking med oksygenberiket luft (nitrox)..

På heldagsdagsturer er lunsj og drikke inkludert. En dagstur for sertifiserte dykkere med 2-4 dykk koster 300 - 500 kroner. Det er anledning til å leie utstyr, helt eller delvis. Leie av komplett utstyr koster en hundrelapp eller to pr. dag.

Chumphon:
Chumphon ligger mellom Hua Hin og Surat Thani. Det finnes kun 4-5 dykkeplasser ved noen små øyer og klipper en times båttur utenfor Thungwualaen Beach, til gjengjeld er de få dykkeplassene veldig hyggelige opplevelser, med god sikt, lite strøm og et fantastisk undervannsliv, deriblant fargerike anemoner. Det er mye smått, noe som gir deg følelsen av å dykke i et akvarium. En gang i blant dukker det opp store Groupers og Barracuda-stimer. Det er ikke mange dykkesentre i dette området, delvis fordi det er begrensede dykkemuligheter, og delvis fordi det ikke kommer så mange turister dit. Det eneste dykkesenteret heter Chumphon Cabana Resort & Diving center.

krabi
Krabi:
Det finnes flere lokale dykkesteder ved de små øyene utenfor Krabi, bare en times båttur fra land. Koh Si, Koh Ha og Koh Ya Wa Sam har maksdybder på tjue meter, og er derfor godt egnet for nybegynnere. På en god dag er sikten ti - femten meter. Selv om mange foretrekker de mer kjente stedene lenger ut i havet, vil du kunne oppleve stor variasjon av fisk og vegetasjon. Det er også muligheter for nattdykk og grottedykk. Du finner dykkearrangørene langs Ao Nang Beach, og også et par stykker ute på Rai Leh Beach.

kc-dive-school-map
Koh Chang:
Et tyvetalls dykkesentre på øya, noen av dem litt større med flere avdelingskontorer.
Vi dykket med White Sand Beach dive center. Drevet av en amerikaner med klare meninger om fiskebåter med trålere som feier over korallene. Deres båt går fra Blue Lagoon, litt syd for White Sand beach.
Dykking fra stor båt ca 3000 THB pr. dag avhengig av dykkested.
Turene inkluderer henteservice på hotell, 2 dykk, lunsj, kaffe te. Leie av utstyr kommer i tillegg.
Det er ingen grunne rev rundt Koh Chang, så snorklere må også ut med båt. Enkelte av småøyene i nærheten har fine rev, du kan forhøre deg i dykkesentrene som helt sikkert kan hjelpe til å arrangere snorkleturer.
Koh Chang har kun noen få dykkesteder, og de fleste er grunne dykk på ca. 5 -18 meter.
I området rundt Koh Chang vil du kunne finne variasjon av harde og myke koraller, og et variert fiskeliv. Blåtip ray, murene, trigger, grouper og batfish. Havskildpadder og hvalhai kan også sees en gang i blant.

dykking1
Koh Lanta:
Det er ingen dykkesteder rett ved øya, man må ut med stor båt, nærmeste dykk er et par timers times båttur fra land. Ikke alle stedene er like spennende, fordi det er grunt og tidvis sterk strøm. For å ha glede av dykking rundt Koh Lanta er det en fordel med ”advanced open water”- sertifikat slik at du kan delta på dypere dykk. Det er god anledning til å se både havskilpadder og store murener, stor tunfisk, barracudaer og rokker.
Koh Rok er en hyggelig dagstur ca. 2.5 timer fra Koh Lanta. De to øyene byr på grunne dykk, bare ca. 12-14m, og det gjør korallenes farger veldig tydelige. Dette er også et yndet mål for snorklere, noe som i høysesongen kan bety mange båter, mye folk og svømmeføtter i vannet.
Gå til utsiden av øyene for roligere farvann.

hin-daeng
Hin Daeng (Red rock):
Kjent som Thailands beste dykkested. Ca. 3 timer med speedbåt fra Ban Saladan. Drop-off  fra flere steder, noe som gir mange og varierte muligheter. På grunn av dybden, 20- 35 m., er dette ikke stedet for nybegynnere, ei heller for snorklere. Advanced open water er en ubetinget fordel! Sikten er på ca.25 m., noe som gir fantastiske muligheter til å studere både koraller og fiskelivet. Alt, både koraller og fisk, er større her ute enn på dykkestedene nærmere land. Både havskilpadder og murener krydrer dykket. Regn med liten til middels strøm, sikt ca. 25m, +.

Koh Nang Yuan:
Denne bitte lille øya ligger bare 20 minutter unna Koh Tao. Her er det kun ett dykkesenter, og noen få bungalower. Du kjøper en pakke med overnatting og så mange dykk som du ønsker deg.
Dykkene er i samme farevann som Koh Tao.

koh_phangan
Koh Phangnan:
Dette er øya som er verdenskjent for sitt fullmoonparty. Som navnet tilsier; ved fullmåne kan det være mange tusen til stede på strendene, det er full fest det døgnet det pågår. Når partyløvene er kommet til hektene, er det gode muligheter for dykking. Rett utenfor, på vestsiden av øya ligger et titalls gode steder. Det arrangeres også daglig turer nordover til Koh Tao og Koh Nangyuan. På nordvest siden av øya ligger den lille øya Koh Ma, hvor det blant annet finnes flere arter av fargerike sjøpølser.

Koh Tao:
Koh Tao er kjent som et av Thailands beste dykkesteder. Rundt den lille øya finnes et tyvetalls ulike steder. På The Twins bor en Clownfish-familie i anemonene. Clownfish er den samme fisken som i filmen om Nemo. Fiskefamilien har, i følge dem som har dykket der mye, vært den samme i mange år. Det finnes havskilpadder i området, og i april måned kan du være heldig og se hvalhai.
Dykkene er hyggelige og enkle, med mye fine koraller, både harde og myke.

Koh Phi Phi:
Phi Phi består av to litt større øyer, og en del mindre. Rundt alle øyene er det registrert et tjuetalls dykkesteder. Selv om dykkingen rundt Phi Phi ikke er ranket blant verdens beste, er det uten tvil veldig hyggelig og greit å dykke her fordi alle stedene ligger rett utenfor øyene. Longtailbåt brukes som transport mellom øyene og dykkestedene, de kommer lett til i små bukter og viker. Klippsteinsformasjonene danner dramatisk landskap både over og under vann, man kan sømme gjennom grotter og under overheng. Store hardkoraller pynter opp og bidrar til en fargerik opplevelse.

kohsamet
Koh Samet:
Det finnes en del dykkesteder utenfor og syd for Pattaya. Teknisk sett passer stedene for dykkere på ulike nivåer, men kresne dykkere vil kanskje ikke få noen stor opplevelse her. Det skyldes blant annet at sikten fra tid til annen er begrenset helt ned til et par meter. De nærmeste stedene ligger ved øyene rett utenfor Pattaya. De byr ikke på så mye severdig, men de er grunne nok til at nybegynnere kan synes det er greit.
Kjører du sydover til Sathahip, kan du ta båt derfra og ut til noen vrak, Bremen og Hardeep. Et av de to vrakene syd ligger på ca. 27 meter og kan by på utfordrende dykking med tildels sterk strøm. Det er dermed ikke tilgjengelig for dykkere på Open Water nivå. På Koh Samet er tilbudet omtrent det samme som i Pattaya, og det finnes kun et par dykkesentre der.

Koh Samui:
Det finnes et par dykkesteder rett utenfor Koh Samuis østkyst, men de fleste dykketurene går til naboøyene i nord, Koh Pangnan, Koh Tao og Koh Nangyuan. Det finnes også turer til Ang Thong nasjonalpark vest for øya. Det finnes en rekke dykkesentre på Koh Samui, du finner en del av dem langs Chaweng Beach, og også noen langs Lamai Beach. Disse tilby full opplæring og dagsturer nordover til øyene. Noen har også live-aboard turer på programmet.

Pattaya:
Det finnes en del dykkesteder utenfor og syd for Pattaya. Teknisk sett passer stedene for dykkere på ulike nivåer, men kresne dykkere vil kanskje ikke få noen stor opplevelse her. Det skyldes blant annet at sikten fra tid til annen er begrenset helt ned til et par meter. De nærmeste stedene ligger ved øyene rett utenfor Pattaya. De byr ikke på så mye severdig, men de er grunne nok til at nybegynnere kan synes det er greit.
Kjører du sydover til Sattahip, kan du ta båt derfra og ut til noen vrak, Bremen og Hardeep. Et av de to vrakene syd ligger på ca. 27 meter og kan by på utfordrende dykking med tildels sterk strøm. Det er dermed ikke tilgjengelig for dykkere på Open Water nivå. På Koh Samet er tilbudet omtrent det samme som i Pattaya, og det finnes kun et par dykkesentre der.

phuket

Phuket:
Herfra kan du nå flere bra dykkesteder, som også kan nås både fra Phuket og Phi Phi Island.
Det arrangeres dagsturer til de mest besøkte stedene, Racha Yai, og Racha Noi, som til sammen tilbyr ca. seks forskjellige dykk. Racha Yai er grunnere og enklere og dermed egnet for dykkere på alle nivåer, mens Racha Noi går dypere og har sterkere strøm, og er best egnet for dem med mer erfaring. Mellom Phuket og Phi Phi ligger Shark Point og Anemone Reef, som også er populære dagsturer. Shark point har fått navnet etter Leopardhai som ofte sees i området.

dykking2
Similanøyene. Richelieu Rock:
Nasjonal marinepark nordvest for Phuket med 9 øyer og et tyvetalls ulike dykkesteder.
Øyene ligger langt ute i havet, og det er mye å oppleve - bo-ombord turer på minimum fem dager er å anbefale. Øyene er en del av en marine nasjonalpark som voktes nøye av Thailandske myndigheter. Det er ingen overnattingsmuligheter på øyene, og heller ingen andre fasiliteter. Øyene er svært vakre med kritthvite strender, og er perfekte for strandhugg mellom dykkene.

Nord for Similanøyene, rett ved grensen til Myanmar, ligger et av verdens beste dykkesteder. Richelieu Rock er et skjær som knapt er synlig over havflaten, til gjengjeld skjuler det seg en utrolig verden rundt skjæret. Hvalhai er en av havets giganter som du med litt flaks kan møte der. Similanøyene og Richelieu Rock er ranket som et av verdens 10 beste dykkesteder. Det finnes en rekke dykkeoperatører som arrangerer turer, både fra Phuket og Khao Lak nord for Phuket.

Trang:
Sydthailand mot Malaysia. Herfra kommer du ut til øyer som Koh Rok, Hin Daeng, Hin Muang, Koh Libong, og Koh Muk.


Tilrettelagt for Thaiguiden.no av Snorre Espedal
myExtraContent13
myExtraContent15

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å levere tjenester og analysere trafikk. IP-adressen og brukeragenten din deles med Google sammen med ytelses- og sikkerhetsstatistikk for å sikre tjenestekvalitet, generere bruksstatistikk samt oppdage og håndtere misbruk.