Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Loy Krathong


Oppdatert: 03/04/2024

low krathong 2011
Når fullmånen i den tolvte lunarmåneden lyser opp nattehimmelen, seiler tusentalls med dekorerte krathonger eller tradisjonelle bananbladflåter nedover elvene og kanalene i et trollbindende ritual kalt Loi Krathong — "lysenes festival".

Loy Krathong er en av årets aller største høydepunkter, med festivitas og makeringer praktisk talt alle steder over hele Thailand.

Loy eller loi betyr ”å flyte”, mens krathong er en ”flåte”. En håndslengde i diameter, tradisjonelt laget av banantreblader, men i dag lages det av mange forskjellige materialer. Kokosnøtter er også mange steder brukt, spesielt i Tak i nord. Men uavhengig av ”flåtens” materiale er det gjerne dekorasjoner med vakkert danderte bananblader, blomster, stearinlys og røkelse. Nå oppfordrer myndighetene til at det brukes miljøvennlige og nedbrytbare materialer. I tilegg til krathonger er det også blitt ganske vanlig å sende opp i luften en lyktelignende sak, med brennende lys i. Oppdriften kommer av lyset og varmen det avgir.

loi-kratong
Denne fullmånenatten samles folk, helst ved elver, klonger, dammer og sjøer, hvor de setter sine krathonger på vannet og lar dem seile av gårde. Hvis det ikke er rennende vann, ja da gis de en dytt. Offentlige virksomheter, private bedrifter, organisasjoner og andre kan også lage lignende farkoster i adskillig større formater, vakkert dekorert og rikelig belyst.

En annen tradisjonell hendelse er skjønnhets- konkurranser. Thaiene elsker slike konkurranser, og mange av dem får stor oppmerksomhet i tv-kanalene, og er gjerne knyttet til en eller annen kommersiell virksomhet, et produkt o.l. Fyrverkeri hører selvsagt også med i nattens arrangementer.

Opprinnelsen til Loy Krathong skal komme fra India, hvor de har en liknende feiring Deepavalee, en takksigelsesmarkering til Brama-guder og til Ganges’s sjel. Ifølge nedtegnelser Kong Rama IV gjorde i 1863 ble den originale Brahmanical-festivalen i India adoptert av buddhistene i Thailand, som en seremoni til ære for Buddha. I tillegg til å vise Buddha denne ærbødighet, var det å sette ut disse krathongene å sende vekk alt det onde og vonde, slik at en kunne starte på nytt. Enkelte steder klipper folk også neglene og tar litt av håret og plasserer i krathongen, som et symbol på å sende vekk det onde. Mange tror at å sette ut krathongen bringer god lykke, og at det også er en takksigelse til vannets gud. Lyktene som sendes opp i lufta har noe av den samme symbolikken.

Skjønnhetskonkurransene er kjent som ”Noppamas Queen Contests". Ifølge legenden var Noppamas, en av konene til Sukothai-kongen Loethai (på det 14. århundre), som introduserte denne tradisjonen og var den første som sendte ut dekorerte krathonger. Tradisjonen med Lyy Krathong startet da også i Sukhothai, men blir nå feiret overalt i Thailand. Spesielt kjent er feiringene i Chiang Mai, Ayutthaya og på Chao Phraya River i Bangkok. Flere steder blir offentlige bygninger, templer og historiske steder langs elvebredden imponerende og vakkert dekorert med lys.

myExtraContent13
myExtraContent15