Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Kulturelle forskjeller mellom Thailand og Norge


Oppdatert: 06/29/2024

Stacks Image 12990
Thailand har raskt blitt en favorittdestinasjon for nordmenn på jakt etter solfylte strender og sosialt samvær. Tall fra SSB viser at rundt 200 000 nordmenn velger å legge ferien sin til Thailand hvert eneste år. Er det likhetene mellom de to landene som er så attraktivt for nordmenn på reise, eller kanskje tvert imot de store forskjellene som gjør landet så spennende? I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av de største kulturelle forskjellene du vil oppleve mellom Norge og Thailand.

Sosiale forskjeller

Noe av det man legger merke til aller først er de sosiale forskjellene mellom Thailand og Norge. Nordmenn er gjerne vant til kulturen hjemme, hvor man er sosialt reservert og helst snakker seg rundt potensielle problemstillinger og ønsker. I Thailand derimot er det langt vanligere å være direkte med det man ønsker uten at dette oppfattes som uhøflig eller ufint.

Et godt eksempel på forskjellen kan vi illustrere med noe så hverdagslig som bussturen frem og tilbake til jobb. I Norge er det vanlig å sette seg alene og man snakker gjerne ikke med de andre på bussen ved mindre det er noen man kjenner fra før. I Thailand setter man seg i langt større grad sammen slik at alle har noen å prate med på bussturen. Dette er noe som blir sett på som viktig i Thailand og det er regnet som ufint å sette seg alene dersom man kan holde noen andre med selskap isteden.
Stacks Image 12986

Religionens plass i hverdagen

En annen stor forskjell nordmenn ofte oppdager når de reiser til Thailand for første gang er hvordan religion har et langt større preg på hverdagen i Thailand enn det vi kanskje er vant til i Norge. Noe av årsaken til dette er at vi i Norge har kristendom som retning, men landet består også av en lang rekke andre religioner som jødedom, islam, sikh og andre retninger. Dette gjør at vi har et svært diversifisert utgangspunkt for religion, men også at vi ikke legger like mye merke til religionen i hverdagen.

I Thailand er det annerledes ved at Buddhismen har hele 94% av oppsamlingen i landet og du vil derfor raskt legge merke ti både buddhistiske statuer og religiøse samlinger når du ferdes rundt i landet. Du vil nok raskt støte på de karakteristiske munkene i oransje kjortler som gjerne er å se i bybildet rundt Thailand.

Mat på gamle måten

Det Thailandske kjøkkenet er preget av tradisjon og du vil raskt oppdage at de aller fleste retter er basert på ingredienser som har bevist positiv effekt på både kropp og sinn. Det er lite kunstig tilsetning i maten og smaken av lime, ingefær, chili og kokosmelk brukes hyppig i mat. Dette har gjort Thaimat svært populært både innenfor og utenfor landets grenser. Gatekjøkken som tilbyr forskjellige varianter av thaimat, har dukket opp i de aller fleste storbyer og «street food» med røtter i Thailand har fått en egen fanskare på det kulinariske kartet.

I Thaimat er det gjerne en rekke fargerike ingredienser og du finner sjelden mat som ikke har et stort innhold av både grønnsaker og frukt. Dette er svært annerledes fra maten vi er vant til i Norge, men det har helt klart positive effekter. Maten er ofte lettere, inneholder mindre fett og det brukes ofte kokosmelk fremfor meieriprodukter. Dette gjør at maten lettere fordøyes og ikke minst er rik på viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger for optimal ytelse.
Stacks Image 12988

Legalisering av gambling i Thailand

Noe som derimot er relativt likt for nordmenn i Thailand er monopolet på pengespill. På lik linje som i Norge har den Thailandske regjeringen monopol på spillmarkedet, men de har i den siste tiden ymtet frempå at de heller mot en gradvis privatisering av markedet.
Det tradisjonsrike landet har lenge forsøkt å blokkere spillsidene fra landet og senest på slutten av 2020 ble hele 1400 spillsider svartelistet av regjeringen. Nye uttalelser fra landets statsminister har derimot gitt nytt håp for internasjonale aktører ved at det nå utredes muligheter for et lisenssystem tilnærmet slik man har sett i land som Spania og Italia. Dette vil gi et bredt utvalg for spillerne, men la regjeringen forbli et kontrollorgan.

Oppsummering

Thailand og Norge har en rekke kulturelle forskjeller, men landet blir stadig med populært blant nordmenn som søker seg til et sosialt, rolig og solfylt samfunn. Landet har også sett en økning i nordmenn og europeere som velger å flytte permanent til landet etterhvert som digitale arbeidsplasser og Internett har gjort det stadig enklere å jobbe på avstand.
myExtraContent13
myExtraContent15