Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 12753

Pattaya


Oppdatert: 04/13/2024

Pattaya er en by i provinsen Chonburi i det østlige Thailand. Befolkningen anslås (2007) til 101,378. Da er det ikke inkludert arbeidere fra andre steder i landet som fortsatt er registrert i sin hjemby og langtidsboende fra utlandet.
Pattaya er en kystby og ligger mot Siambukten (som er del av Sørkinahavet). Flere andre byer ligger like ved, blant annet Bang Lamung
Pattaya er en av de mest kjente turistdestinasjonene i Thailand, med 5 mill. besøkende i 2004.

Opprinnelig var Pattaya en liten fiskerlandsby, inntil de rike i Bangkok "oppdaget" stedet på 1960 og begynte å benytte den som feriested. Ikke lenge etter begynte amerikanske soldater tilknyttet flybasen U Ta Pao i Rayong å benytte den som til "Rest and Recreation" (R&R). Byen vokste raskt, ikke minst på grunn av nattelivet og go-go-barer. Da amerikanerne forlot området etter Vietnamkrigen ble byen kastet inn i en krise. Men så ble den oppdaget av europeisk masseturisme. Selv om sexturismen fremdeles er nokså synlig, forsøker Pattaya nå å presentere seg som et egnet sted for familieturisme. Av aktiviteter som passer for turister som ikke søker go-go og natteliv kan en nevne attraksjoner som Sri Racha Tiger Zoo, over 20 golfbaner, Nong Nooch Tropical Garden og flere familieparker.

Pattaya Beach ligger langs Beach Road og går helt fra nord til sør Pattaya.
Jomtien Beach ligger lengre sør fra Pattaya sentrum. Denne stranden strekker seg flere km.
Tekst: Wikipedia

Hvordan komme dit: Fly, Buss, Bil, Tog
Buss: Flybuss fra Suvarnabhumi til Pattaya / Jomtien: http://www.belltravelservice.com
(Billetter må forhåndsbetilles. Avgang fra Plan A - utgang 8)
BIl/taxi: Bangkok-Pattaya ca 2 timer
Tog: Bangkok - Pattaya ca 4 timer
Båt: I tursisesong er det båtrute mellom Pattaya og Hua Hin. Rutetider og priser: Se thailivingferry.com
Regntid: september - oktober
Beste reisetid: november - april
Se også seksjonen: Transport


Fra flyplassen


Det enkleste og rimeligste er BUSS: Se Airport-Pattaya Bus Service sin hjemmeside her


Pattaya er kjent som Thailands eldste badested. Frem til tidlig i 60-årene var Pattaya en søvnig fiskelandsby, men da det amerikanske luftforsvaret etablerte base på U-Tapao flyplassen under Vietnamkrigen våknet landsbyen. De amerikanske soldatene på perm ble de første turistene. Det som i sin tid var et lite badested ved havet, har senere vokst til en turistmagnet med bystatus. Stranden og havet er der fortsatt, og de livlige utendørsbarene likeså. Men bebyggelsen har vokst raskt, og Pattaya er i dag i dag en by med over 100.000 innbyggere.

Pattaya kalles også Thailands riviera og Thailands gullkyst. En del høyhus har skutt opp, men fortsatt vokser byen mer i utstrekning enn i høyde.
Ikke alt vi har hørt om Pattaya opp gjennom årene har vært like positivt. Historier om natteliv og akterutseilte nordmenn har vært gjenstand for oppmerksomheten, og mange har hevdet at Pattaya ikke har vært særlig egnet for turister som ønsker å oppleve den genuine kulturen og landets særpreg. I følge landets myndigheter har de tatt disse signalene å alvor. Sakte men sikkert har Pattaya gjennomgått en etterlengtet ansiktsløfting for å vinne tilbake turistenes tillit.
Sentrum av Pattaya består i hovedsak av to gater som går parallelt med sjøen, og en rekke soi’er, eller små tverrgater, mellom disse. Strandpromenaden er pent opparbeidet med brostein, palmer og benker til hvile og piknik. Her ligger butikker, restauranter og hoteller. Det er rent og ordentlig overalt, og takket være det nye renseanlegget som åpnet for noen få år siden, er vannkvaliteten i havet vesentlig forbedret. I den eldste delen, i sydenden av stranden, er det etablert en gågate, og her, langs sjøsiden, ligger flere gode fisk- og skalldyrrestauranter.

Jomtien beach er nabostranden og lillesøsteren til Pattaya, den ligger ca. 10 minutter syd for Pattaya og er på langt nær så utbygget og gir et mye roligere inntrykk enn sin heftige storesøster . Den lange stranden har noe lavere og ikke så tett bebyggelse (foreløpig), og innimellom hotellene er det kun restauranter og butikker som alle har identisk utvalg av badeleker og badeklær, sprit og film/fremkalling. Det er ganske mye trafikkstøy fra veien som går langs stranden. Det som redder gatebildet er de mange rullende gatekjøkken som tilbyr alt fra velsmakende pannekaker med banan og sjokoladefyll til grillet kylling og salater. Langs stranden er det tett i tett med fluktstoler, parasoller og svært enkle strandbarer med billig øl og brus. Også her er det lokal befolkningen som redder dagen; de blide strandselgerne som tålmodig svetter seg frem og tilbake i håp om å få solgt litt frukt eller en is, eller kanskje en sarong. Har du tid kan du få deg massasje, manikyr eller rastafletter med perler i for en billig penge.

Værvarsel fra yr.no:

Klimatabell - Pattaya

Gj.snitt
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Soltimer/dag
8
8
8
7
6
4
5
5
5
5
6
8
Temperatur
26
27
28
29
29
29
28
28
28
27
26
25
Nedbør mm
19
14
52
67
177
79
77
90
202
249
134
4
Regndager
1
3
4
6
12
11
11
12
17
18
9
1
myExtraContent13
myExtraContent15