• Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)


Slik "tipser" du i Thailand


Oppdatert: 10/27/2017

Hva skal jeg gi i tips i Thailand? Tabellen over gir et innblikk i hva som ansees som passende beløp.

På restaurant
Med 10 % "service charge" spesifisert på regningen intet
Uten "service sharge" spesifisert 20-40 baht på mindre spisesteder. Ellers 5-10 %
På hotell
Piccolo 20 baht. På større hoteller: Gjerne 20 baht pr. koffert
Stuepike Første dag: 100 baht
Andre steder:
Frisør 5-10 %'
Taxi 10-20 baht på korte turer.
Tiggere intet


Driks / tips / drinks / drikkepenger - har ikke vært vanlig i Thailand før ganske nylig. Riktignok er det å gi drinks stort sett noe vestlige turister gjør. Thaiand har aldri hatt noen kultur for å "gi bort penger". På mange typiske turistområder er det blitt ganske vanlig at de ansatte har en lav lønn siden de får endel driks.På hotellet:


Piccolo: På mindre hoteller er det vanlig med 20 baht hvis du ikke har mye baggasje. På litt større hoteller, bør du kanskje gi 40-50 baht, eller 20 baht pr. koffert.
Roomservice: Normalt er 20 baht.
Stuepike: Skal du bo noen dager er det normalt å gi 100 baht første dag, og så kanskje 20 baht pr. dag ellers. Det beste er å gi pengene direkte til stuepiken personlig om du kan. Om ikke så legg pengen på bordet, med en liten lapp med påskrifen "Tip for the maid" og en rød 100-baht seddel under. Det kan gjøre stor lykke, og ofte "kvitterer" stuepiken med litt frukt eller friske blomter på rommet. Gir du litt tips hver dag, så husk å legge en liten lapp med samme påskrift.

På restaurant:


På mange restauranter er prisene i menyen "netto"-priser og det legges til 7 % moms og 10 % service charge. Dette skal stå spesisfert i menyen.
På slike resttauranter er det ikke vanlig å gi tips, men mange velger likevel å gi 20 baht f.eks.
Særlig på mindre resturanter og spisesteder legges det ikke til "service charge", og det er da naturlig å gi 20-30 baht.

Lar du tipsen ligge i mappen eller skålen som regningen ligger i, vil alle servitørene dele tipsen. Gir du pengene direkte i hånden til servitøren vil vedkommende beholde alt selv.

Tiggere:


Du bør ikke gi penger til tiggere. Gi heller en flaske vann eller litt frukt hvis du har det. Tiggerne får svært ofte ingenting selv, men pengene går til bakmennene. Ofte benyttes kvinner med små barn som tiggere, men husk at dette mange ganger ikke er hennes egne barn men iscenesatt for å tjene penger til kyniske bakmenn.
I Bangkok vil du ofte kunne se tiggere som ikke kan gå, tigge på en "overgangsbro". Tror du vedkommende gikk 50 trappetrinn på egen hånd? Nei. Vedkommende er meste sansynlig plassert der av kyniske bakmenn.

IKKE STRØ OM DEG MED TIPS.


Det fører bare til at alt blir dyrere og dyrere, og det rammer i hovedsak thaiene selv mest.

Minstelønnen i Thaland er 9.000 baht i måneden, og de fleste hotell- og restaurantansatte ligger på det nivået.
Mange har kanskje bare an fastlønn på 5000 baht i måneden, eller lavere. Dette er nokså vanlig på puber f.eks. hvor tipsen kan være ganske god.
Med en normal 6 dagers arbeidsuke vil det gi 200-300 baht i dagslønn.
myExtraContent13
myExtraContent15