• Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Kuala_Lumpur

Malaysia


Mangfold er et ord som passer godt på Malaysia! Sammensetningen av de ulike kulturene er noe av det første som som pirrer nysgjerrigheten. I det ene øyeblikket befinner du deg i Chinatown, hvor lukt, lyder, mennesker, butikker og templer er karakteristisk kinesisk. Gå to kvartaler lenger og du er plutselig i Little India, med en helt annen atmosfære. Her er det hindutempler, indiske restauranter og sarier til salgs i butikkene. Den muslimske malay befolkningen er både iøynefallende og iørefallende. Overalt finnes vakkert dekorerte moskeer med høyreiste minareter som kaller til bønn. Kvinnene er lett gjenkjennelige på deres tildekkede hoder, og i restaurantene er menyen tilberedt etter halal-tradisjon.
Både portugisere, hollendere og briter har satt sitt preg på landet, fra begynnelsen av 1500 tallet og frem til frigjøringen i 1957. Arkitektur og stedsnavn bærer tydelig preg av dette, spesielt i byene på Melaka-halvøya.

GEOGRAFI:
Landet består av Melaka-halvøya og Malaysisk Borneo. Store deler av Melaka- halvøya er dekket av jungel. En av landets mest kjente nasjonalparker, Taman Negara, ligger midt i landet. Vestkysten består av dyrkbare sletter ned mot havet, ispedd en og annen øy, østkysten byr på fjellområder med flotte strender og med øyer og dykkeopplevelser som perler på en snor.
Malaysisk Borneo består av to stater, mellom dem ligger sultanatet Brunei. På Borneo er det aktiviteter og jungelturer som gjelder. Grotteturer, dykking, elveturer, bestigning av Mount Kinabalu og besøk i en longhouse landsby er noe av det du bør få med deg.

KLIMA:
Malaysia har tropeklima, det vil si varmt og fuktig hele året. Temperaturen veksler fra ca. 20C. om natten til mellom 30-40 C. om dagen. Fuktigheten ligger på ca. 90 prosent. På fastlandet er det størst nedbørsmengde i perioden september - desember, på østkysten og på Borneo er det mest nedbør mellom oktober og februar. Det medfører for det meste daglige regnskurer. Det er kun på østkysten at været endrer seg betydelig, med vind og kraftige regnskurer . Klimaet varierer noe fra sted til sted, hotellene på øyene langs nordøstkysten holder for eksempel helt stengt fra oktober til februar - mars, på grunn av sterk vind og vanskelige sjøforhold. På vestkysten av Melaka-halvøya kan det også komme endel nedbør i april.

BEFOLKNING:
Det bor i dag ca. 28 millioner i Malaysia. Av disse bor 85 prosent på fastlandet.
Malayene utgjør halvparten av befolkningen. De er muslimer, snakker det offisielle språket bahasa, og har forøvrig ansvar for landets politiske styring og lovgivning.
Den kinesiske gruppen utgjør ca. en tredjedel av befolkningen og står for den økonomiske styring og utvikling i landet, men har på tross av dette liten politisk makt. Kineserne er buddhister og taoister og snakker hovedsakelig de tre språkene kantonesisk, hakka og hokkein.
Inderne utgjør ca. 10 prosent av befolkningen. De er delt i flere religiøse grupperinger; hovedsakelig hindu-tamiler, men også sikh. Deres språk er tamil, malayalam, hindi og engelsk.
I tillegg finnes flere grupperinger som utgjør landets urbefolkning. Mange av disse lever isolert i landsbyer i jungelen og følger sin tradisjonelle og enkle livsstil. Den største av disse folkegruppene er Iban som holder til i Sarawak på Borneo, og teller ca. 395.000 personer. Bidayuh folkets ca. 107.000 personer holder til langs Skrang elven i Sarawak, Borneo.
Orang Asli er den tredje største gruppen, som teller ca. 80.000. De holder til rundt på Melaka-halvøya. Mange av dem har tilpasset seg det moderne samfunnet.

STYRESETT:
Landet er et monarki, med en konge som er valgt for 5 år. Kongen er en sultan og velges fra 9 av landets totalt 13 sultanater. Landet har parlamentsstyre.

RELIGION:
Islam 50%
Kristendom 8%
Buddhisme 17%
Hinduisme 8% Taoisme 12%
Minoritetstro 2%

VISUM:
Nordmenn trenger ikke visum for opphold i Malaysia inntil tre måneder. Det er viktig å huske på at passet er gyldig i minst seks måneder fra innreise Malaysia. Ved lengre opphold i Malaysia anbefaler vi at man får tatt en kopi av passet sitt med innreisestempelet.

VAKSINER/HELSE:
For personer bosatt i Norden kreves ingen vaksiner ved innreise til Malaysia. Det er likevel anbefalt at man beskytter seg mot hepatitt A og mot malaria i de områder hvor dette kan forekomme. Dette skal du sjekke med et reisevaksinesenter ca. 2 måneder før avreise, slik at det er god tid til å ta de anbefalte vaksiner.
Det er liten risiko for matforgiftning på hoteller og restauranter. Vi anbefaler likevel vanlige forholdsregler; for eksempel å unngå melkeprodukter (majones, dressing etc. ) som har stått i varmen.
Du skal aldri ha ubeskyttet sex i Malaysia, verken med innbyggere eller turister du møter. Det er fare for HIV smitte hos begge kjønn.

TIDSFORSKJELL:
Malaysia ligger 7 timer foran Norge i vårt vinterhalvår, og 6 timer foran i sommerhalvåret.

VALUTA:
Myntenheten heter Ringit. Sedlene finnes i 1, 2, 5, 10, 50 og 100, I de større byene og turiststedene får man vekslet norske kroner både på hoteller og i bankenes vekslekontorer, samt kontantuttak fra minibanker. Skal du til avsidesliggende områder bør du ha dollar i kontanter, da det ikke alltid er mulig å veksle norske kroner eller reisesjekker. Husk at når du skal veksle reisesjekker må du ha med pass.

LOKAL TRANSPORT:
Å reise rundt i Malaysia er enkelt, raskt og svært billig. Landet har et godt utbygget veinett. Du kan benytte buss eller tog både nordover og sydover i landet. Du kan kjøpe billett på stasjonene, hos lokale reisebyråer og turoperatører. Vi anbefaler deg å bestille plass på forhånd. De fleste hotellene har informasjonstjeneste og salg av turer og utflukter. Det er mulig å ta taxi på lengre strekninger for en rimelig penge.
Strekninger i tid fra Kuala Lumpur til:
Penang ca. 5 timer
Singapore ca. 5 timer
Kota Bharu (nordøst v/grensen til Thailand) ca. 11 timer
Melaka ca. 2 timer

MAT:
På grunn av de ulike kulturene som lever side om side i Malaysia, vil maten naturlig nok være svært mangfoldig. Kinesiske restauranter ligger side om side med indiske, malaysiske og indonesiske. Her er det bare å velge og vrake!
Tips:
Et muslimsk måltid vil alltid være tilberedt etter halal tradisjon, det vil si at kjøttet skal slaktes etter spesielle ritualer. Muslimer spiser ikke svinekjøtt. Ikke- muslimer kan gjerne spise et halal - tilberedt måltid, men ikke omvendt. Skal du spise middag med muslimer skal du derfor respektere deres valg av restaurant, fordi det kan være vanskelig for en turist å skille mellom restaurantene.
Hawkers stalls. Det rimeligste måltider finner du i de utallige hawker stalls. Dette er mobile gatekjøkken, på vogn til å trekke eller sykle. De finnes overalt, både samlet på åpne plasser og spredd rundt i byene. Du kan få god mat tilberedt etter tradisjonelle oppskrifter, hver og en av dem har sine spesialiteter. Du går fra vogn til vogn og kjøper litt her og der ettersom hva du synes frister. Rettene serveres gjerne i et papirkremmerhus eller i bananblader, og spises med fingrene på høyre hånd.
Kedai Kopi. Vil du et hakk opp i standard så er det de utallige Kedai kopi, coffee shops, som er kafeer, oftest med buffet hvor du betaler for det du forsyner deg med. Dette er også billig og godt, og menyen vil variere ettersom eieren er kinesisk eller indisk.
Det finnes selvsagt også en mengde restauranter med alt fra enklere servering til gourmet restauranter i verdensklasse. Som en nødløsning: i de større byene er selvfølgelig de berømmelige amerikanske kjedene rikelig representert…

LITT OM DE ULIKE KJØKKEN:
Nyonya:
Nyonya, eller Peranakan er navnet på etterkommere av kinesisk og malay; og matretter som er fremkommet i denne tradisjonen kalles også nyonya, og er ganske riktig en cross-over mellom disse to kjøkken. Her brukes kinesiske ingredienser blandet med kokosmelk.
Laksa lemak- den klassiske kinesiske noodlesuppen er laget med kokosmelk.
Laksa penang- noodlesuppen laget med syrlig fiskebuljong.
Malay:
Det er egentlig ikke så lett å finne genuin malaysisk mat, ettersom kjøkkenet er ispedd så mange ulike kulturer, og blandet sammen gjennom tidene.
Nasi lemak- ris kokt i kokosmelk med små sideretter.
Nasi campur- buffet med ris og et utvalg av retter.
Nasi goreng- stekt ris, serveres gjerne med et stekt egg.
Nasi dagang rojak- mikset grønnsaksalat med kokossaus.
Mee goreng- stekte noodles.
Mee soto- noodle suppe med kylling.
Pisang Goreng- stekt banan.
Indisk:
Indisk mat finnes både som muslimsk og ikke-muslimsk.
Roti canai- pannekake med curry dip.
Murtabak- tynne lapper fylt med egg og lammekjøtt eller kylling.
Tandori- stekt, youghurt-marinert kjøtt.
Kinesisk:
Det er stor variasjon også innen kinesisk mat, mange av kineseren i Malaysia er etterkommere etter Hokkien og Hakka folk, og rettene man finner er ofte fra disse regionene.
Nasi ayam hainan- Ris med kylling.
Young tau foo- tofu med kjøttdeig.
Popiah- ustekte vårruller.
Hokkien friedd mee- noodler med svinekjøtt, grønnsaker og saus.

TIPS:
Siden store deler av landets befolkning er muslimer, forventes det at man respekterer deres regler for oppførsel og antrekk. Kvinner bør være konservativt antrukket med tildekkede skuldre og knær når man er på offentlige steder. Toppløs bading og soling anses for særdeles respektløst. I moskeene er det egne regler for antrekk, og man får hjelp til å overholde disse dersom man ønsker å gå inn.

Landet har en restriktiv alkoholpolitikk. På hoteller og restauranter med internasjonalt tilsnitt vil du som regel få tak i alkohol, men på mindre, lokale steder og i landsbyer, spesielt på østkysten, er alkoholservering ikke vanlig. Det er respektløst å vise seg synlig beruset.

Bruk ikke venstre hånd til å hilse eller til å overrekke og gi noe til en annen. Det er ikke vanlig at kvinner håndhilser på muslimske menn.

AMBASSADE:
Royal Norwegian Embassy 53 Floor, The Intermark Complex Jalan Tun Razak 50400 Kuala Lumpur MALAYSIA
http://www.norway.org.my
myExtraContent13
myExtraContent15