• Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Vientiane,_Laos

Laos


Stille og fredelig ligger dette vakre landet og blunker morgensøvnig mot solen og den gryende selvstendigheten, internasjonaliseringen og turismen. Voktet av sine storesøstre Thailand i vest og Vietnam i øst er det endelig ro, etter nesten 300 år med kriger og konflikter på alle kanter. Både Frankrike og USA har satt sitt preg på dette landet, på godt og ondt. Først i 1989 ble markedsøkonomi og investeringer satt på den laotiske agenda. I motsetning til nabolandene i vest og øst, som hals over hode skyter fart og kaster seg med på den globale finanskarusellen, later det til at Laos går stillere i dørene, og bygger seg sakte men sikkert opp. Laos er ikke landet for deg som ønsker vestens fart og spenning. Hit kommer den som søker tilbake i tid, til ro og ettertanke. Hit kommer den som liker å rusle gatelangs og slå seg ned ved kvinnene på markedsplassen og utveksle smilende blikk og ordløse samtaler. Severdighetene kan beskrives med tre enkle, men oppriktige uttrykk: vakre templer, vakker natur og vakre mennesker.

GEOGRAFI:
Landet favner 236.000 km2, og grenser til Thailand, Cambodia, Vietnam, Kina og Myanmar.
Elver og fjell dominerer topografien. Fjell og fjellplatåer utgjør ca. 70 prosent av arealet.
Mekongelven utgjør en viktig ferdselsåre fra Luang Prabang i nord til Savannakhet i sør, og sørger for frodige og fruktbare jordbruksområder på begge sider av elven.

KLIMA:
Laos ligger i tropebeltet, og den beste tiden å besøke landet er november til februar. Da er det minst regn og temperaturen er ikke på det høyeste. Regntiden er fra juli til oktober, men månedene mai til august kan være bra med lite nedbør.

BEFOLKNING:
Det bor 6.8 millioner mennesker i Laos, hvorav ca. 300.000 bor i hovedstaden Vientiane. Ca. halvparten av befolkningen tilhører Lao Loum; lavlandsfolket, og ca. 30 prosent tilhører Lao Theung som opprinnelig er malay eller mon-khmer befolkning. De resterende 20 prosentene kalles Lao Sung og består av etniske fjellgrupper fra Hmong og Mien og Thai stammer.

STYRESETT:
Landets offisielle navn er Lao People’s Democratic Republic. Landet er en sosialistisk republikk. Presidenten heter Khamtai Siphandon.

RELIGION:
85 prosent buddhisme, de resterende er animister og åndelige kulttilhengere.

VAKSINER/HELSE:
Det er viktig å være riktig vaksinert før en reise til Laos. Ta også med et reiseapotek, det er ikke sikkert du får tak i det du trenger i Laos. Gå alltid med sko og sokker i tilfelle fare for slangebitt.

TIDSFORSKJELL:
GMT + 6 timer (vintertid), +5 timer (sommertid).

VALUTA:
Valutaen heter KIP. Thai Baht og US dollar kan også brukes. Kredittkort aksepteres på de større hotellene og restaurantene i Vientiane og Luang Prabang, og i enkelte turistbutikker. Regn ikke med å kunne bruke kredittkort eller å kunne veksle i mindre byer og på landsbygden. Det er ikke vanlig å gi tips, unntatt på dyrere restauranter. Det er likevel kjærkomment for en hardt arbeidende kelner med lav lønn... Du får som oftest bedre kurs for reisesjekker enn for cash.

LOKAL TRANSPORT:
Lao Aviation har innenriks ruter mellom de fleste byene. Det enkleste er å kjøpe billett hos en av de lokale reisebyråene i Vientiane.
Infrastruktur og transportsystemet er foreløpig dårlig tilrettelagt for turisme, men bussruter finnes mellom de fleste byene, selv om rutetider og avganger ikke alltid stemmer med det som oppgis. I de største byene finnes taxi, trehjulstaxi og mopedtaxi. Du kan også leie moped i Vientiane, Luang Phrabang og Savannakhet. Sykkelutleie finnes i Vientiane og Luang Prabang. Mellom byene er båt vanlig, eller å sitte på med lastebiler.

FOR BARNA:
Dette er ikke et velegnet reisemål for småbarn, aktivitetstilbudet er svært begrenset og helse/akuttmedisin situasjonen er ikke i henhold til vår standard.

SHOPPING:
Det er først og fremst lokalt håndverk som topper turistenes handlelister. Vakkert vevet silke og bomull, gull, sølv og antikviteter finnes på det store morgenmarkedet i Vientiane, så vel som i de forskjellige distriktene. Design og produkt kan variere veldig fra distrikt til distrikt.
Pruting må til, men som alltid i Asia; med et smil.

MAT:
Det laotiske kjøkken minner på flere måter om det Thailandske, men er sterkere krydret.
I Laos består hverdagsmåltidet av klebrig ris som spises med fingrene, og et par kjøtt- eller grønnsaksretter ved siden. Fransk mat er også et vanlig innslag, franskbrød og cafe au lait er vanlig til frokost.

Forsøk disse rettene:
Tam Mak Kuong: Strekt krydret salat bestående av papaya, hvitløk, chili, peanøtter,sukker, limejuice og fiskesaus.
Foe: Noodlesuppe.
Som moo: Svinepølse.
Naem Nuang: Grillet som moo, rispapir med noodler, urter, grønnsaker salat og saus.
Laap: Tradisjonell Lao rett laget av hakket kjøtt, kylling eller and blandet med ukokt, tørket ris.
Serveres med grønnsaker og klebrig ris. Baguetter med forskjellig pålegg og salat finnes overalt på cafeer i de største byene.
Franskbrød og fristende salater er også vanlig.

TIPS:
Laotere er hengivne buddhister med stor ærbødighet for sine templer. Når du besøker templene er det viktig å kle deg anstendig, det vil si å dekke skuldre og knær. Husk å ta av skoene når du går inn i templene. Når du er i tempelet skal du aldri posere foran en Buddha skulptur, og ikke peke føttene mot den. Hvis du vil snakke med en munk, skal du holde hodet lavere enn munkens hode.

Når du pruter på tjenester eller varer, så husk at det selv for lokalbefolkningen er en grense for hvor langt ned han kan gå før de taper penger. Det er respektløst å kaste bort selgerens tid ved å prute kun for sportens skyld. Foreslå først en pris du mener er realistisk, og fortsett kun hvis du virkelig har tenkt å handle. Du oppnår alltid mest med et smil, men ikke glem at det som er småpenger for oss kanskje rekker langt i husholdningen til selgeren eller sjåføren. Det er foreløpig ikke vanlig å gi tips til guider, sjåfører og i restauranter.

Å vise sinne eller å hisse seg opp anses for tap av ansikt eller selvbeherskelse. Har du et problem og føler at du ikke kommer noen vei, så forsøk å unngå følelsesutbrudd. Det vil ikke løse ditt problem, det eneste du sannsynligvis oppnår er at folk smiler og overser deg, eller snur ryggen til og går.

Toppløs soling og bading anses for respektløst. Lokalbefolkningen synes dette er både uanstendig og pinlig.

REISEN DIT:
Den enkleste måten å komme til Laos er med fly fra Bangkok til Vientiane, eller fly fra Bangkok til Udon Thani, og ta landeveien til grensen over Friendship Bridge.

Infrastruktur og transportsystemet er fortsatt lite tilrettelagt for volumturisme, men forbedringene skjer raskt. Likevel velger de fleste et pakkearrangement forut for reisen. Det finnes flere reisearrangører som tilbyr innholdsrike og interessante løsninger med rundreiser. Det er imidlertid ingenting i veien for å reise på egenhånd, hvis man har god tid og er innstilt på at ting ikke alltid går etter planen. Man bør være sporty instilt, og reise med sekk ekker bag. Regn med å måtte ta ting på sparket. Innenlands flytransport er bra, selv om ruteplanen kan endres på kort varsel. Veiene og bussene holder ikke vår standard, så velger man langdistansebusser må man regne med enkle forhold.

DET GÅR FLY TIL/FRA FØLGENDE LAND/BYER:
• Thailand: Bangkok (til både Vientiane og Luang Prabang med Thaiairways), og Chiang Mai (med Bangkok airways).
• Cambodia: Phnom Penh.
• Vietnam: Hanoi og Ho Chi Minh City.
• Kina: Kunming.

AVREISEAVGIFT:
USD 10, og betales på flyplassen.

VISUM:
Norske statsborgere har visumplikt til Laos. Visum kan søkes hos Laos’ ambassade i Stockholm som er sideakkreditert til Norge. Dersom man ikke har søkt visum før man ankommer Laos, er det mulig å skaffe visum ved noen grenseoverganger. http://www.laosembassystockholm.egnaverk.se/About-Visa

Visum kan fåes ved innreisen på følgende steder:
Wattay International Airport i Vientiane / Luang Prabang International Airport / Friendship Bridge Ban Muang Kao / Chong Mek.

http://www.norway.org.vn/norsk/laos/reise/

myExtraContent13
myExtraContent15