• Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
cambodia-wat

Kambodsja


Den etniske Khmer befolkningen er verdenskjent for sin vakre kunst og arkitektur. Tempelruinene Angkor Wat er kjent for de fleste, og er stort sett det vi forbinder med en reise til Cambodia.
I perioden 1975 - 1997 herjet Røde Khmer regimet, ødeleggelsene var store og det var ikke trygt eller interessant å utvikle turisme. Skadene etter disse vanskelige årene er åpenbare; et uutviklet helse- og utdanningssystem preger landet, krigsskadde og en hel generasjon uten utdanning preger alle funksjoner i samfunnet. Det er en sterk vilje til oppbygging i landets myndigheter, og takket være internasjonal hjelp går arbeidet sakte men sikkert fremover.

FN og Røde Kors har gjort, og gjør en uvurderlig innsats side om side med hjelpeorganisasjoner fra hele verden.
Selv om turismen er i sin spede begynnelse er landets historie svært interessant, både de tusen år gamle ruinene ved Siem Reap og landets nyere historie vil i fremtiden tiltrekke svært mange turister. Myndighetene anslår i år en dobling av de ca. 200.000 som besøkte landet i 1999. I tillegg til de historiske minnesmerkene har landet en vakker og uberørt natur, det er foreløpig lite industri og de få byene har ennå ikke nådd skyskraperalderen. Det er ikke vanskelig å reise i Cambodia, turistinformasjonen er god og turer og utflukter er godt organisert. Infrastrukturen er dårlig utbygd, spesielt i avsidesliggende områder, så en ferdigsnekret rundreise er å anbefale med mindre man er reisevant og veldig tålmodig. Dersom man vil besøke steder utenom de typiske turiststedene anbefales det å utvise aktsomhet både i forhold til landminer og til forekomst av ran.

GEOGRAFI:
Landet grenser til Thailand i vest, Thailand og Laos i nord og Vietnam i øst.
Arealet er på 181.035 km2. Hovedstaden heter Phnom Penh. Mekong elven som går gjennom hele landet, og den store innsjøen Tonle Sap utgjør to viktige ferdselsårer så vel som matkilde. Høyeste fjell er Chuor Phnom Kravanh, 1.772 m.

KLIMA:
Nordøst delen av landet har monsuntid fra november til februar. Det er lite regn, som oftest ettermiddagskurer. Sydvestmonsunen er fra mai til oktober, med mye regn(ettermiddag/kveld) og høy luftfuktighet.
Den varmeste måneden er april, med dagtempratur opp mot 40c. Den kjøligste måneden er januar, med tempratur på ca. 20–30c.

BEFOLKNING:
Kambodsja har ca. 11.5 millioner innbyggere. I hovedstaden Phnom Penh bor det ca. 1 million. Ca. 96 prosent av befolkningen er etniske khmer. Den øvrige befolkningen består av ca. 100.000 vietnamesere, 50.000 kinesere, ca. 200.000 cham muslimer, også kalt khmer islam, og ca. 70.000 tilhørende ulike minoritetsstammer som holder til nord i landet og ved grensene mot Thailand, Laos og Vietnam.

STYRESETT:
Kongedømme, Kong Sihanouk er en av historiens mest spesielle monarker. Han er ektefødt prins og den siste i rekken av ekte Angkor konger . Han ble kronet i 1941, bare 19 år gammel. På grunn av landets brokete historie har han hatt mange roller, fra militær general til politiker og president. Parlamentarisk demokrati, de to største partiene heter CPP (Cambodian People’s party) og FUNCINPEC( National Front for an Indipentent Peaceful and Cooperative Cambodia).

MAT:
Khmer kjøkkenet har tydelige likhetstrekk med maten i Thailand. Selv om rettene ligner, er de ikke like sterkt krydret som i Thailand. Ferskvannsfisk fra Tonle Sap sjøen eller Mekong elven utgjør en svært viktig del av kostholdet og dekker hele 60 prosent av mattilførselen i landet. Fisk er derfor en nærmest obligatorisk del av måltidet. Ris er basis i alle måltider, og risnoodler brukes også mye. Til et komplett måltid hører suppe, en grønnsakrett og fisk.
På en midt-på-treet restaurant får du et slikt måltid for ca. 5 USD.

Samla Chapek – klar ingefærsuppe med svinekjøtt.
Samla machou bangkang – klar syrlig rekesuppe.
Samla machou banle – klar syrlig fiskesuppe.
Samla ktis – fiskesuppe med kokosmelk.
Phlea sach ko – salat med strimlet biffkjøtt og grønnsaker.
Khao phoune – risnoodler i saus med kokosmelk.
Trey Aing – grillet fisk.
Trey noueng phkea – fisk fylt med reker.
Trey chorm hoy – dampet hel fisk.
Trey chean noeung spei – stekt fisk med grønnsaker.
Tuk trey – fiskesaus brukes som dip for fiskeretter.
Nom Bat – riskaker.
Ansam chruk – risboller fylt med banan.

REISEN DIT:
Den beste og raskeste måten å reise til Kambodsja, er via Bangkok. Dit kan du komme med mange selskaper, men undersøk hvem som kan tilby en gjennomgående flypris helt til Kambodsja, det vil ofte lønne seg økonomisk. Fra Bangkok flyr Thai Airways og Bangkok Airways til Phnom Penh, mellom Bangkok og Siem Reap er det Bangkok Airways som opererer.

Amerikanske dollar benyttes i stor grad som betalingsmiddel i Kambodsja. Betaling med kontanter er det vanligste, men kredittkort kan benyttes i de fleste finere hoteller og restauranter i turistområdene. Mini-banker finnes i Phnom Penh, Siem Reap og Sihanoukville. Reisesjekker kan veksles i et begrenset antall banker og større hoteller.
Ha alltid en kopi av passet og det kambodsjanske visumet på et annet sted enn originalen.

VISUM:
Nordmenn trenger visum til Kambodsja. Det er mulig å søke om e-visum for inntil 30 dager her.
Visum utstedes for øvrig av Kambodsjas ambassader, og kan på visse betingelser også fås på flyplassen og ved enkelte grensestasjoner. En oversikt over disse kan sees her
Normalt kreves ett til to passfoto og at passet skal være gyldig i minst fire måneder etter at visumet er utløpt (ved e-visum er det krav om minst seks måneders gyldighet fra innreisedato).
Det anbefales å ta kontakt med nærmeste kambodsjanske ambassade for å få oppdatert informasjon om visumbetingelsene og hva det koster. Den kambodsjanske ambassaden i London er sideakkreditert til Norge. Vær oppmerksom på at dagsbøter må betales dersom man ikke reiser ut av landet ved utløpet av visumperioden. I tillegg må det betales for ny visumsøknad.

De bilaterale forbindelsene mellom Kambodsja og Norge er begrensede.
Norge hadde et honorært konsulat i Phnom Penh fra 1991 til 2005. Norske konsulære interesser blir nå i stedet ivaretatt av den svenske ambassaden i Phnom Penh i samarbeid med ambassaden i Bangkok.
Den franske ambassaden bistår Norge med utstedelse av Schengen-visa. Kambodsja har ambassade i London med sideakkreditering til de nordiske land.

Kontaktopplysninger til den svenske ambassaden:
Adresse: Embassy of Sweden, Phnom Penh
10th Floor, Phnom Penh Tower
#445, Monivong Blvd, Street 93/232
Sangkat Boeung Pralit, Khan 7 Makara
Phnom Penh, The Kongdom of Cambodia
Tel: +855(23) 861 700/ 23 212 259
Fax: +855(23) 861 701/ 23212 867
E-mail: ambassaden.phnompenh@foreign.ministry.se

http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/Phnom-Penh/

Eventuelt kan den norske ambassaden i Bangkok kontaktes (+ 66 2204 6500, emb.bangkok@mfa.no).
http://www.emb-norway.or.th/Norsk/Land--og-reiseinformasjon/kambodsja/


myExtraContent13
myExtraContent15